Graz óváros
   
| Graz | Látnivalók | Történet | Kultúra | Fekvés | Fotógaléria | Térkép |
Látnivalók

vilagvarosai.hu on Facebook


Sziget

Az Európa Kulturális Fővárosa program keretein belül valósíthatták meg az egyedülálló tervet: a szigetet a Mur folyón. A new yorki művész, Vito Acconci az acélszerkezetet egy félig nyitott kagyló formájára tervezte. A nyitott részen rendeznek fellépéseket, éppúgy, mint ahogy adott napokon nyugalmat biztosít a napozni vágyóknak. A fedett rész pedig modern kávézóként üzemel. A szigetről új híd vezet a Mura mindkét partjára.

Sziget a Mur folyón
Foto: Wikipedia

Schlossbergabhn

A Schlossbergbahn 1894 óta Graz egyik legfőbb ismertetőjele. A 2004 augusztusában átépített hegyi vasút teljesen új külsőt kapott: mindkét szerelvényre üvegtetőt szereltek, ami csodálatos kilátást nyújt Graz óvárosára az utazóközönségnek. Kiszállás után meredek gyalogút vezet a festői szépségű Schlossbergplatzra; de ha a felvonó helyett mégis inkább a gyaloglást választanánk: ott a 260 fokból álló Schlossberg-lépcső.

Schlossbergplatz
Foto: Wikipedia

Harangjáték

A Grazba érkező turisták, s a helyiek egyaránt, naponta háromszor gyűlnek össze a Schlossbergi Toronyóránál egy kedves kis harangjátékra, ami alatt az épület oromzatán egy fából készült párocska táncol. A végén előbukkan egy aranykakas is, ami három szólamban kukorékol. Aki a 11 órás harangjátékról lemaradt, 15 vagy 18 órakor bepótolhatja.

Toronyóra
Foto: Wikipedia

Ferences templom

Ahogy a toronyóra, a Ferences templom tornya is Graz egyik jellegzetes ismertetőjele. A templomot 1239-ben alapították, akkor még, mint kolostort. A tornyot a 17. században építette hozzá az akkori városvezetés. A hangulatos keresztút pedig mai napig a nyugalom jegyében nyitva áll mindenki számára, méghozzá a város kellős közepén.

Templom
Foto: Wikipedia

Stadtpark

Graz felszínének több, mint 70 %-át zöld övezet borítja. A legnépszerűbb ezek közül is a Stadtpark, ami a 19. század óta a szerelmesek kedvelt találkozóhelye. Ma már a park egy részét egzotikus növények is színesítik.

Óváros panorámája
Foto: Wikipedia

Városháza

A kupolás Városháza a 19. század óta Graz főterének első számú épülete, ami nem csak a polgármesterek és a városvezetés székhelyéül szolgál: éppúgy helyet ad üzleteknek, és egy hangulatos kávézónak is, az épület kertrészében. Néhány párt pedig különösen romantikus élmény fűzi az épülethez: a díszteremben ugyanis már nem egyszer mondták ki a boldogító igent.

Graz Városháza
Foto: Wikipedia

Eggenberg Kastély

A kastélyt Hans Ulrich von Eggenberg építtette Giovanni Pietro de Pomis tervei alapján, aki egyébként Ferdinánd mauzóleumát is tervezte. Mint stájerország legjelentősebb kastélya, manapság számtalan kulurális rendezvényt kínál a látogatók számára, de többször szolgált már filmkulisszaként is. A földszint és az első emelet a Landesmuseums Joanneum gyűjteményének ad otthont.

Eggenberg kastély
Foto: Wikipedia

Impresszum és kapcsolat - Impressum and contact